این سيستم به سفارش دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و با تلاش دکتر علوی استاد این دانشكده ساخته شده و به تولید انبوه رسیده است. وی پس از تجهیز آزمایشگاه اصول مهندسی برق این دانشکده با دستگاه MiniLab نوید ساخت دستگاه CompactLab را به زودی در این دانشکده میدهد.
دکتر علوی تاریخچهی ساخت تجهیزات آزمایشگاهی در دانشگاه شریف را از حدود 40 سال پیش میداند و در این خصوص میگوید: ما از 40 سال پیش آغاز به ساخت پروژههایی کردیم که در رابطه با تجهیزات اندازهگیری و مشخصاً اندازهگیری الکترونیک برای آزمایشگاهها بودند. در همین راستا در سال 1354 اولین پروژه را که ساخت یک ولت متر دیجیتال بود به عنوان پروژه کارشناسی تعریف کردیم. و پس از آن هم یک سری از تجهیزات در قالب پروژههای کارشناسی و کارشناسی ارشد ساختیم.
وی میگوید: با توجه به تغییرات برنامههای آموزشی دانشکده مهندسی برق در سالهای 1385 و 1384 لازم بود تجهیزاتی را از دیگر کشورها وارد کنیم که به علت بالا بودن هزینه این تجهیزات و مهمتر از آن مسئلهی تحریمها نتواستیم بعضی از آنها را تهیه کنیم. این دلایل باعث شد تا بتوانیم به کمک یک شرکت داخلی، که عمدتاً دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه شریف در آن فعال بودند، برخی از تجهیزات مورد نیازمان را تولید کنیم.
وی در ادامه با اشاره به برخی از تجهیزات ساخته شده گفت: برای مثال یکی از این دستگاهها مشخصه نگار است. به کمک این دستگاه میتوان مشخصه عناصر دو یا سه پایه، نظیر دیودها و ترانزیستورها را بر روی صفحه PC نمایش داد و اطلاعات هر نقطه از منحنی را هم میتوان بر روی صفحه مشاهده نمود. دستگاه دیگرNetwork Analyzer (Analyzer Bode) است که پاسخ فرکانسی دامنه و فاز را نشان میدهد، دستگاه دیگر فانکشن ژنراتور دو کاناله به روش DDS هست که قدرت تفکیک فرکانسش در حد یک هرتز است و تا فرکانس 5 مگاهرتز کار میکند و شکل موجهای تولیدی آن مربعی، مثلثی، سینوسی، نمایی، نویز گاوسین و دلخواه است؛ یعنی ما شکل موج را برنامهریزی میکنیم و به دستگاه میدهیم، سپس دستگاه همان شکل موج را به صورت فیزیکی (سخت افزاری) تولید میکند. همچنین این دستگاه دو کانال دارد که میتوانیم اختلاف فاز بین دو کانال را با دقت یک درجه تنظیم کنیم و نسبت پالس (Duty Cycle) را در آن تغییر دهیم.
دکتر علوی خاطرنشان کرد؛ علاوه بر تجهیزات آزمایشگاهی تا کنون بالغ بر صد نوع ماژول (ست آپهای آزمایشگاهی) برای آزمایشگاههای اصول مهندسی برق، مدارهای آنالوگ و اصول الکترونیک، طراحی و ساخته شده است.
این استاد دانشکده مهندسی برق به دستگاهی خاص که ساخت آن برای اولین بار در ایران اتفاق افتاده است اشاره میکند و میگوید: یکی از این دستگاهها که در ایران کمتر شناخته شده و شاید در دانشگاههای دیگر وجود نداشته باشد، دستگاه مجتمع آزمایشگاهی هست که ما آن را MiniLab نام نهادیم. این سیستم مجموعهای از تجهیزات آزمایشگاهی است که شامل 12 دستگاه میباشد. به عبارتی؛ این سیستم که به عنوان مینی لب شناخته میشود و معادل دوازده دستگاه آزمایشگاهی نظیر: منابع تغذیه، مالتی متر، فرکانس متر، اسیلوسکپ، فانکشن ژنراتور، مشخصه نگار (Curve Tracer)، تحلیلگر طیف (Spectrum Analyzer)، تحلیلگر منطقی (Logic Analyzer) و… کاربرد دارد.
وی در خصوص پروژهی در حال انجام (CompactLab) گفت: این پروژه که نام آن راCompactLab گذاشتیم از سیستم MiniLab، پیشرفتهتر است و 14 وسیلهی آزمایشگاهی را در بر میگیرد. این پروژه زمان بیشتری را به خود اختصاص خواهد داد و نیاز به انجام کارهای تحقیقاتی نیز دارد.
دکتر علوی در پایان به حامیان مالی پروژه اشاره کرد و گفت: این پروژهها در آغاز در قالب راه اندازی و تجهیز آزمایشگاههای جدید التأسیس بود که عمدتاً از بودجههای دانشگاه یا بودجههایی که از وزارت علوم به این امور تخصیص داده بود تأمین میشد. در آینده نیز امیدواریم که جهت تجهیز آزمایشگاههای جدید، تکمیل تجهیزات آزمایشگاههای موجود یا اصلاح ستآپهای آنها در سطح دانشکده، دانشگاه یا حتی مملكت، کماکان از حمایتهای مادی و معنوی مسئولین محترم، برخوردار باشیم.
برای اولین بار در ایران؛ طراحی و ساخت سيستم يكپارچه تجهيزات آزمايشگاهي الكترونيكي
آخرین خبر
.jpg)